Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Entdag

2 maart @ 10:00 - 16:00

Heb je een fruitboom waarvan je een jonge boom wilt hebben of ben je gewoon geinteresseerd in enten? Kom dan naar de entdag. Je kunt enthout meenemen van een eigen fruitboom. Daarvoor kun je het beste enkele stevige éénjarige scheuten afknippen en meenemen. Je leert op deze entdag dan zelf enten of laat een deskundige dat doen.

Aanwezige pomologen enten fruitboompjes. Er is enthout aanwezig van oude fruitrassen die in Noord-Nederland thuis horen. Deze rassen hebben fraaie namen die soms dichterlijk klinken. Bij appels gaat het om onder meer Drentse Paradijs, Groninger Kroon, de ouderwetse Goudreinette, Franse Kroon, Notaris, Sedeling, Sterappel en Zoete Kroon. Voorbeelden van stoofperen zijn Brederode, Harm Harkes Peer (Pondspeer) en Winterbergamot en van handperen Beurré de Merode, Juttepeer, Suikerpeer en Zwijndrechtse Wijnpeer. Ook zijn er kwetsen en pruimen, zoals de Reine Claudes.

Wat is enten?

Op een onderstam van een zaailing of op een speciaal geselecteerd type onderstam wordt een takje van een boom van een bijzonder fruitras vastgezet. Die ent vergroeit met de onderstam en groeit uit tot de stam van een fruitboom. Enten is nodig, omdat fruitrassen zich niet door zaad laten vermeerderen. Uit een gezaaid pitje van een appel komt een boompje op dat meestal minderwaardige appels geeft, vaak te kleine en zoete vruchten, maar vrijwel nooit een appel met de kwaliteit van de oorspronkelijke appel. Door enten kunnen ook zeldzame oude fruitrassen in stand worden gehouden.

Praktisch

  • Locatie: Werkschuur van de Fraeylemaborg, ingang via de oprijlaan langs de Oranjerie van het landgoed
  • Tegen een kleine vergoeding voor materiaalkosten
  • Voor meer informatie kijk je op Entdag
Facebookmail

Gegevens

Datum:
2 maart
Tijd:
10:00 - 16:00

Locatie

Fraeylemaborg
Hoofdweg 30
Slochteren, 9621 AL

Overige informatie

Kosten
Gratis.