Expositie Promptjuweel, AI & Kunst

Artificiële intelligentie (AI) kan op basis van prompts tekst, beeld en geluid genereren. Toch blijf AI voor veel mensen een abstract concept. Wat kan AI en hoe beïnvloedt het je leven? De expositie ‘Promptjuweel, AI & Kunst’ in de Bibliotheek in Hoogezand biedt een unieke kans om AI op een verrassende manier te ontdekken: door kunst. In deze expositie laten kunstenaars en makers zien hoe zij AI hebben ingezet om grensverleggende kunstwerken te creëren. Het daagt je uit om na te denken over vragen als: kan AI je raken, zoals kunst dat kan doen? Hoe verhouden AI en kunst zich tot elkaar?

Kunstenaars en makers

Deelnemende kunstenaars en makers aan de expositie:

  • Inge de Groote creëert kleurrijke, fotorealistische kunst met het AI-programma Midjourney
  • Hilbrand Hamstra verkent de grenzen van digitale creatie met AI
  • Theo Leijdekkers gebruikt AI om onderwerpen te creëren voor zijn schilderijen
  • Bas Uterwijk maakt met AI telkens een nieuw gezicht van Vincent van Gogh
  • Constance Willems combineert AI met breien en toont hoe dit ambacht in de toekomst kan evolueren
  • Werc Collective presenteert een interactieve installatie waarbij je kunt raden welke prompts AI-beelden hebben gegenereerd

Extra activiteiten

Tijdens de gehele looptijd van de expositie zijn er activiteiten die AI in de kunst verder uitdiepen. Zo zijn er rondleidingen over de expositie en lezingen waarin de spreker ingaat op de relatie tussen AI en bijvoorbeeld fotografie of film. Zelf aan de slag? Dan zijn er diverse workshops waarin je ontdekt hoe je AI toepast.

Praktisch

Bibliotheek Hoogezand is gevestigd in het Huis van Cultuur en Bestuur aan de Gorecht-Oost 157 in Hoogezand. Van 25 oktober t/m 9 november 2024 is de expositie hier te bezichtigen, tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Los van de expositie is er een uitgebreid aanvullend programma waarin je meer ontdekt en/of zelf aan de slag gaat met AI-tools. Meer informatie over de expositie en de randprogrammering vind je op Promptjuweel, AI & Kunst.

Facebookmail