Expositie Annie Vriezen – textielkunst

Vanaf de Allersmaborg in Ezinge maakt textielkunstenaar Annie Vriezen van de jaren zestig tot 2000 geweven kleden, batik en applicaties. Haar werk werd tentoongesteld in Nederland, Duitsland, Polen en de Verenigde Staten van Amerika. Zelf organiseerde ze in Ezinge ook tentoonstellingen van andere kunstenaars.

Jarenlang kleurde de verbeelding van Annie Vriezen de publieke ruimte in Groningen. Haar wandkleden, monumentale berenklauwen en landschappen op batik waren te zien in kerken, overheidsgebouwen en bij particulieren. Vele fusies en reorganisaties later zijn deze werken vaak niet meer op de originele locatie te zien. Toch verdienen ze zichtbaarheid.

Verleden en heden komen samen

Deze expositie legt de nadruk op haar werk en is een kans om terug te kijken en de bijdrage van Annie Vriezen aan de textielkunst van het noorden te vieren. Geïnspireerd door de vele tentoonstellingen die zij in het Koetshuis van de Allersmaborg organiseerde, zet de Fraeylemaborg de deuren van het eigen Koetshuis wijd open voor Annie Vriezen.

De tentoonstelling kijkt ook vooruit, want textielkunst blijft onderdeel van de publieke ruimte. In 2022 ontwierp Aleksandra Gaca de wandbekleding voor de nieuwe raadzaal van het stadhuis in Groningen. Een voorbereidend paneel van haar 36 panelen tellende ‘Geweven landschap’ is te zien in de expositie. In Vriezen en Gaca komen verleden en heden samen. Een Nederlandse die leerde weven in Polen en een Poolse die leerde weven in Nederland, beide geïnspireerd door het Groninger landschap en de eindeloze mogelijkheden van de textielkunst.

Praktisch

De tentoonstelling is te bezichtigen van 5 oktober 2024 t/m 30 maart 2025, elke dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 13.00 tot 17.00 uur. Landgoed Fraeylemaborg is gevestigd aan Hoofdweg 30 in Slochteren. Bij het naastgelegen Restaurant De Boerderij kun je voor- of achteraf genieten van een smakelijke lunch of iets lekkers bij de koffie.

Meer informatie vind je op Annie Vriezen – textielkunst.

Facebookmail