Volop cultuur en erfgoed tijdens Rondje Midden-Groningen

Zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 kun je je volop onderdompelen in cultuur en erfgoed met Rondje Midden-Groningen. Veel deelnemers doen ook mee aan de Open Monumentendagen. Ga bijvoorbeeld naar één van de vele authentieke musea. Ontdek de geschiedenis van spoorlijnen, treinen en trams in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. Verbaas je over de bijzondere fietsen in Museum Kropswolde. Dompel je onder in nostalgie en haal herinneringen op aan je gemaakte busreizen in het Nationaal Bus Museum in Hoogezand. Verdiep je in de veenkoloniale scheepsvaart in de Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer. Of vier het vijftienjarig jubileum mee van het Brandweermuseum in Sappemeer.

Foto: Stella Dekker Fotografie

Liever een kerk bezoeken? In de romanogotische Petruskerk in Zuidbroek hoor je orgelmuziek op het Schnittger Freitagorgel. Bewonder levensechte houtsnijwerk in de rood-witte Julianakerk in Kolham. Luister naar meester metselaar Henric Coeur die in de grafkerk in Harkstede vertelt over zijn reis naar Orleans en zijn ontmoeting met Henric Piccardt. Maak kennis met het oudste orgel van de provincie in de Walfriduskerk in Hellum. Of bezoek de Doopsgezinde kerk in Sappemeer waar sinds kort aan de achterkant een mooie B&B zit.

Foto: Heleen Feij

Ook voor de kunstliefhebbers is er genoeg te beleven. Zo zie je bij zowel Kunstruimte De Smederij in Sappemeer als Artos kunstuitleen in Slochteren een bijzondere expositie met als thema water. Bij de Fraeylemaborg draait het juist om de bomen in het omringende rijksmonumentale landschapspark. Het Groninger Schaatsmuseum laat je de tijden herleven van echte winters met dikke ijslagen op sloten, meren en kanalen. Bij Atelier De Draai in Hoogezand ontdek je bijzondere kunstwerken met hout als bepalend materiaal.

Rondje Midden-Groningen

Rondje Midden-Groningen is elk tweede weekend van de maand, van april t/m oktober. Stippel je eigen route uit en ontdek eeuwenoude en hedendaagse cultuur. Een overzicht van alle deelnemers en hun openingstijden vind je op Rondje Midden-Groningen.

Facebookmail