Waterschap De Ruiten heeft in de loop der tijd nogal wat te stellen gehad met zijn molen: de huidige achtkante grondzeiler werd gebouwd ter vervanging van een op 12 december 1934 afgebrande molen. Deze was op zijn beurt de opvolger van een poldermolen die in juli 1854 afbrandde. Die molen dateerde uit 1786. De huidige molen van 'De Ruiten', de derde ter plaatse dus, werd in 1935 gebouwd door de broers Aaltjo en Klaas Dreise (respectievelijk uit Woltersum en Harkstede).
Na overdracht aan de Slochter Molenstichting in 1968 werd de molen voorlopig geconserveerd, maar de beruchte zware storm van 12/13 november 1972 beschadigde De Ruiten behoorlijk: de kap dompte maar viel gelukkig niet. Het bleek mogelijk om met een kraan de kap weer op zijn plaats te zetten. In 1973 volgde restauratie in het kader van de ruilverkaveling. Helaas raakte de molen door diezelfde
ruilverkaveling zijn functie kwijt: de vijzel kwam droog te staan. Ondertussen groeide het landschap ter plaatse min of meer dicht. Vanaf juli 2010 was de molen opnieuw in restauratie. Voor het eerst in ongeveer veertig jaar kon de molen weer water verzetten.
Benieuwd hoe de molen de tand des tijds heeft doorstaan? Bezoek De Ruiten tijdens Rondje Midden-Groningen! Of wandel het Pronkjewailpad. De Ruiten is één van de stempelposten van dit lange afstandswandelpad door Groningen. Voor meer informatie over de molen kijk je op De Ruiten.
Bakkers Meulentje
Veel kleiner is Bakkers Meulentje. Deze weidepoldermolen uit 1960 stond oorspronkelijk in Harkstede, in het land tegenover de boerderij van de familie Bakker. In 2007 werd hij opgebouwd op het voorterrein bij Molen De Ruiten.