Tentoonstelling Maike van der Kooij

Van 30 oktober t/m 27 februari 2021 is bij de Fraeylemaborg een nieuwe expositie te zien van Maike van der Kooij. Deze beeldend kunstenaar toont in het koetshuis portretten van het noordelijk landschap. Soms vet en soms heel fijn geschilderd, dynamisch en dan weer stil. Op geheel eigen wijze zoekt Maike van der Kooij naar de essentie van het landschap.

Maike van der Kooij (1951 – Den Haag ) volgde haar opleiding aan de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en woont sinds 1987 in Groningen. Het weidse landschap maakte enorme indruk op haar. Haar schilderijen kan je zien als portretten van dit monumentale vaak lege land. Ze ervaart deze landschappen als weerbarstig, stil en ruim, en soms schurend van ongemak. De mensen laat ze weg, maar hun sporen in het landschap zijn overal te herkennen zoals boerderijen, hoogspanningsmasten en geploegde akkers.

“Het opengereten land onder een loden lucht, je wordt er niet per se blij van, maar dat is wat ik wil laten zien, de schoonheid daarvan. Mijn Groningse doeken kun je beschouwen als portretten van een monumentaal land. Ze ontstaan aan de hand van schetsen en foto’s die ik buiten maak. en die ik later in mijn atelier vertaal. In mijn huidige werk combineer ik voor mij belangrijke elementen tot een landschapscompositie. Daarbij komt het werk verder af te staan van het traditionele landschap, maar dichterbij datgene waar het mij om gaat: de beleving van een landschap en het zoeken naar het wezen daarvan.”

Van der Kooij maakt schetsen en foto’s in de buitenlucht en vertaalt deze later in haar atelier in schilderijen. Kleur en contrasten zijn van groot belang in haar werk. Haar schilderijen zijn beweeglijk en gelaagd, ze schildert snel met veel verf. Inspiratiebronnen zijn schilders als Nolde, Soutine en Permeke. “Dat was wat ik wilde, schilderen met vette verf.”

Naast het noordelijke landschap schildert Maike van der Kooij ook de zee. Als kind werd ze al gegrepen door het Panorama Mesdag in Den Haag, dat om de hoek lag als ze haar opa bezocht. Later inspireert de Waddenzee haar met zijn getijden en boeiende wolkenluchten.

Voor meer informatie kijk je op de digitale opening van de tentoonstelling, Fraeylemaborg en Maike van der Kooij.

Verdronken land, acryl op linnen

Facebookmail