Ontdek Midden-Groningen met Sarina de Jonge

Ontdek Midden-Groningen, vandaag met Sarina de Jonge van De Pompoenenschuur in Kiel-Windeweer.

,,In de zomer heb je bloemen en in de herfst vrolijk je de tuin of je huis op met pompoenen!”, zegt Sarina de Jonge van De Pompoenenschuur altijd. ,,Ik vond ze vroeger al mooi en kocht ze vaak bij een kraampje langs de weg. In boeken over pompoenen ontdekte ik dat er heel veel soorten zijn, honderden! Maar ik kon ze nergens krijgen. Dus ben ik ze maar zelf gaan kweken. Ik verkoop nu zo’n driehonderd soorten in alle kleuren, allemaal zelf gekweekt. Iedere avond ben ik aan het oogsten. Maar goed, het is maar twee maanden. Na 11 november is het pompoenseizoen voorbij.”

De Pompoenenschuur staat in Kiel-Windeweer, wat is dat voor dorp?

,,Kiel-Windeweer is een mooi dorp met een beschermd dorpsgezicht. Dat komt doordat het zo’n goed bewaard gebleven veenkoloniaal lintdorp is. Er staan statige boerderijen en alle draaibruggen en de klapbrug zijn in oude staat hersteld. Het is langgerekt en verdwalen kan niet, want het is één lange straat langs het water. Als je langs de ene kant heen fietst en langs de andere kant terug heb je een prachtig fietstochtje.”

Wat valt er nog meer te beleven in Kiel-Windeweer?

,,Steeds meer valt me op. Er zijn veel kleine ondernemers, dat maakt het zo leuk. De Scharrelderij bijvoorbeeld, een vleesveebedrijf en boerderijwinkel, is echt een aanwinst voor het dorp. Ze hebben eigen varkens die rond de boerderij scharrelen en koeien die natuurgebieden begrazen. De varkens eten al mijn pompoenafval op, geweldig toch. Alles wat ze verkopen is biologisch, heel erg lekker en komt uit de streek. En als je het hier kunt krijgen, waarom zou je dan naar de supermarkt gaan?

Achterin het dorp (vanaf het Noorden gezien, red.) heb je Romala’s Home, dat is ook een aanrader. Ze verkoopt meubels en spulletjes voor in huis uit Vietnam. Ook de bamboetuin die er bij hoort is heel mooi. Ieder jaar organiseren we een Kerstroute. Door dit soort ondernemers en alle mensen die dan hun schuur openstellen om hun hobby te laten zien, is dat elk jaar een groot succes. En nu stop ik want ik moet verder met oogsten!”

Facebookmail