Kleurrijke keramiek van Gilbert Portanier

In het Koetshuis van de Fraeylemaborg is een tentoonstelling te zien met kleurrijke keramiek van de bekende Franse keramist Gilbert Portanier. Tientallen objecten van deze kunstenaar bevinden zich in de collectie van de Gerrit van Houten Stichting, eigenaar van de Fraeylemaborg. Ze werden aangekocht in 1975 en zijn nooit eerder tentoongesteld. In de tentoonstelling zijn naast de stukken uit eigen collectie ook ruim veertig prachtige bruiklenen opgenomen uit de collectie van Portanier.

Gilbert Portanier

Gilbert Portanier (1926) woont en werkt in Vallauris in Zuid-Frankrijk. Na de kunstacademie in Parijs en een periode in Brussel trok hij in 1948 naar dit pottenbakkersdorp aan de Franse Riviera. Daar ontmoette hij Picasso, die er intensief experimenteerde met keramiek. Vallauris kreeg door Picasso grote aantrekkingskracht op andere kunstenaars en het dorp werd een levendig keramiekcentrum met een bekend Picassomuseum.

Portanier maakte zich het pottenbakkersvak eigen en ontwikkelde een eigen stijl. Eerst werkte hij vele jaren met de rode ijzerhoudende klei uit de streek. Hij decoreerde vazen en schotels binnen kleurige randen met vooral grafische voorstellingen. Later gebruikte hij uitsluitend witbakkende klei, die hij beschilderde met kleurrijke voorstellingen. Voor Portanier is keramiek een medium om gevoelens, emoties en de geneugten van het leven te vertalen.

Tussen al die concurrentie had Portanier moeite om een markt te vinden voor zijn keramiek en hij leefde in betrekkelijke armoede. In 1952 ontmoette hij de Nederlandse diplomaat en schilder Bob Gesinus Visser. Deze hielp hem aan een beter atelier en introduceerde Portanier bij verschillende musea en galeries. In 1953 kwam voor Portanier een doorbraak, toen hij samen met Picasso en Fernand Leger een tentoonstelling kreeg in Hamburg. Vele grote exposities in keramiekmusea in Duitsland en Frankrijk volgden. Met de Duitse porseleinfirma Rosenthal werkte Portanier tientallen jaren samen en hij maakte ontwerpen voor “limited editions” waarmee hij internationaal veel succes had.

Oorspronkelijk is Gilbert Portanier opgeleid als schilder, wat te zien is aan zijn liefde voor decor en kleur. Hij is ook bekend door zijn variatie aan vormen, variërend van klassiek tot barok. Deze vormen zijn altijd verrassend en lijken ontworpen om de schilderingen tot leven te brengen.

Praktische informatie

De tentoonstelling duurt van 6 november 2021 tot en met 15 april 2022. Meer informatie over onder meer toegang tot de expositie vind je op Fraeylemaborg.

Facebookmail