Inhaken en meebreien

Het is hartje winter en de ervaring leert dat we in februari en maart nog heel wat kou kunnen krijgen. De een denkt dan aan winterse wandelingen of een schaatstocht, een ander verkiest de warmte van de kachel en een brei- of haakwerkje op schoot. Stel je bij dat handwerken geen dames van 80+ meer voor (al zijn die er natuurlijk ook): breien, haken, quilten, het is allemaal zo hip als het in jaren niet geweest is. En wie van handwerken houdt, of het wil leren, kan in de gemeente Midden-Groningen op heel wat adresjes terecht.

Bij Suzanne’s handwerkshop (Gorecht-Oost 6C) aan de buitenkant van Winkelcentrum De Hooge Meeren in Hoogezand beland je in een waar wol – en garenwalhalla. "Mensen die hier voor het eerst binnen komen kijken vaak vol verwondering om zich heen; ‘Wat een kleuren!’ roepen ze dan", lacht eigenaresse Suzanne Haks. "Ik verkoop inderdaad heel veel soorten wol en garen in alle kleuren, maar ook brei- en haakboeken of naalden. En ik nodig bekende mensen uit de handwerkwereld uit om hier workshops te geven." Bij die workshops is de sfeer altijd goed. "Je kunt rustig in je eentje komen want je vindt hier gelijk aansluiting, we hebben tenslotte allemaal dezelfde hobby!"

Vind je bij Suzanne vooral wol en garen, even verderop in het winkelcentrum is Het Stoffencentrum (Gorecht-Oost 23) te vinden. Hier kun je stof kopen om kleding van te maken, maar ook tafelzeil, band, garen, sluitinkjes of van die leuke plaatjes voor op kinderkleding.

De mooiste quiltwinkel van Nederland is te vinden in Schildwolde en luistert naar de bijzondere naam: De Frottende Freule (Hoofdweg 194-196). Quilts (je weet wel, die kunstig aan elkaar genaaide lapjes) zijn helemaal terug van weggeweest. "Wij krijgen klanten uit heel Nederland, maar ook uit Duitsland en Frankrijk. Soms gaan ze zelfs speciaal voor onze winkel hierheen op vakantie!", vertelt eigenaresse Inger Alberda van Ekenstein trots. Ze heeft dan ook hele mooie stoffen in de winkel.

"Je noemt dat reproductiestoffen. Het lijken net antieke stoffen, met bloemen maar ook met wonderlijke patronen, maar de stof is nieuw en dat heeft verder bijna niemand in Nederland." Ook om het quilten te leren kun je bij ‘De frottende freule’ terecht. Is dat niet heel erg moeilijk? "Nee hoor, ik zeg altijd: Iedere oen kan het doen. Ook een eenvoudig patroon van een mooie stof is prachtig. En wie gevorderd is kan hier workshops krijgen van de echte pro’s. In mei komen er drie hele beroemde quiltsters uit Australië naar Schildwolde om les te geven. Geweldig toch!"

Wie ook cursussen geeft is Nettie Koning van Bie Neeltje (Hoofdstraat 87) in Noordbroek. "Ik geef in mijn winkel vooral haakles. Kinderen krijgen tegenwoordig geen handwerkles meer op school, terwijl breien en haken wel heel erg hip is. Ik leer jong en oud hoe het moet." Wie geen cursus wil of nodig heeft maar het wel gezellig vindt om samen te handwerken kan iedere tweede woensdagochtend van de maand terecht in het Handwerkcafé in ‘t Schienvat (Hoofdweg 32) in Schildwolde. Hier kun je iets moois voor jezelf maken, maar ook voor het goede doel. Er zijn genoeg materialen aanwezig, dus je hoeft niks mee te nemen.

Tot slot nog een tip voor degene die iets bijzonders wil: mohair. Dit zachte haar komt van de angorageit en die zijn volop te vinden in de geitenstal van Iboy’s Mohair (Hamrik 6) in Noordbroek. "We hebben 27 angorageiten, hele zachtaardige beesten met mooi krullerig haar. Dat wordt vermengd met wol en zo krijg je breigaren van mohair. Veel gladder, zachter dan wol én oersterk."


Volgende maand weer een heel ander thema over wat te doen in Midden-Groningen: Naar het theater.