Expositie Kriskras door Friesland – NNTTM

'Kriskras door Friesland' staat stil bij de hoogtepunten van de Friese spoor- en tramlijnen van de NFLS en de NTM. Deze twee maatschappijen waren verantwoordelijk voor de aanleg en de exploitatie van het spoor in Friesland. De Nederlandsche Tramweg Maatschappij (NTM) wordt opgericht op 24 april 1880 in Utrecht en de Noord-Friesche Locaalspoorweg-Maatschappij (NFLS) op 31 mei 1899 in Leeuwarden.

NFLS legde normaalsporige lokaalspoorlijnen aan ten noorden van de Friese hoofdstad. Aanvankelijk voerde NFLS zelf de exploitatie uit, maar vanaf 1 december 1905 nam de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) dat over. Op 1 januari 1935 werd NFLS door de Nederlandse Staat genationaliseerd en gingen de lijnen over naar de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Directe concurrent van NFLS was NTM. NTM was tussen 1880 en 1956 verantwoordelijk voor het aanleggen, exploiteren en onderhouden van de tramlijnen in Friesland. Ondanks de naam en de oorspronkelijke bedoeling om ook elders in het land tramlijnen aan te leggen, is dit trambedrijf uitsluitend in Friesland en aangrenzende delen van Groningen, Drenthe en Overijssel actief geweest. Wat in 1956 nog restte van de voormalige NTM-tramlijnen werd overgedragen aan de NS, die in 1985 de laatste lijn sloot, tussen Drachten en Groningen. Deze was toen alleen nog voor goederenvervoer.

De expositie is te zien in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum van 1 augustus 2021 t/m medio 2022.

Facebookmail