Dorpsrandparken

Dorpsrandparken vind je in Midden-Groningen volop: in Slochteren, Siddeburen, Kolham en Tjuchem, maar ook in andere dorpen. Samen met bewoners zijn kleine stukken openbaar groen aangepakt door onder meer wandelpaden aan te leggen. Voorbeelden hiervan zijn het bosparkje ’t Schild Wold in Schildwolde en het Helmster Ommetje in Hellum.

Omdat de dorpsrandparken veelal op de zelfde wijze opgebouwd zijn, is de fauna over het algemeen identiek. Een belangrijke onderdeel van de parkjes is water. In de poelen kun je bijvoorbeeld de bruine kikker en de kleine watersalamander aantreffen. In de parkjes vindt natuurlijke begrazing plaats door onder meer Schotse hooglanders, Exmoor pony’s en Soay schapen. Ook kan je er veldmuizen, egels en kleine vossen tegenkomen, en er zijn volop vogels en vlinders. De parkjes worden steeds interessanter voor flora en fauna en de resultaten daarvan zijn goed zichtbaar.

Meer weten? Vraag het de boswachter! Voor meer informatie over de bereikbaarheid van de dorpsrandparken kijk je op Werkgroep NLD.

Bron: Theo de la Ruelle - Mijn Blogje
Facebookmail