Creatief & Cultureel

Brei en haak mee voor meer fleurigheid!

Ben jij creatief? Brei of haak dan bloemen. Groot, klein, een moeilijk patroon of in een paar minuten klaar, alles kan en mag. Het liefst in alle kleuren van de regenboog. Online zijn veel patronen en voorbeelden te vinden.

Mensen kunnen nu wel extra vrolijkheid gebruiken. Biblionet Groningen roept alle creatievelingen daarom op de bloemen te breien en haken en vervolgens in te leveren bij de bibliotheken. Hoe meer bloemen ze binnenkrijgen, hoe meer mensen Biblionet Groningen blij en vrolijk kan maken.

Alle bloemen verspreidt Biblionet Groningen in de regio, bijvoorbeeld via de tassen met boeken die voor de afhaalservice klaar staan of die worden thuisbezorgd. Ze worden op plekken neergelegd waar ouderen uitzicht op hebben, verspreid onder zorgmedewerkers en andere mensen in vitale beroepen en ga zo maar door. Uiteraard gebeurt dit allemaal conform de richtlijnen van het RIVM.

Veilig inleveren en verspreiden

De brei- en haakbloemen lever je veilig in via de inleverservice. Via het digitale formulier dien je het inleververzoek in. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt waarop de bloemen ingeleverd kunnen worden. Kom niet zonder afspraak naar de bibliotheek.

Voor de ingeleverde bloemen worden verspreid in de regio zorgen medewerkers van de bibliotheek ervoor dat ze lang genoeg blijven liggen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Eigenzinnig Box

Soscha de Klerk uit Slochteren bedacht de Eigenzinnig Box - een box vol creatieve activiteiten waarbij gezinnen met aandacht voor elkaar samen tijd kunnen doorbrengen, ontspannen, en creativiteit en inspiratie op doen. Met de activiteiten in de box ga je als gezin op ontdekkingsreis, oefen je op een creatieve manier aandacht voor elkaar en moet je soms een beetje uit je comfort zone komen. Samenwerken, het ontwikkelen van een eigen mening per gezinslid (eigenzinnigheid) en dit samen vieren staat centraal. Leuk voor jonge gezinnen!

Je bestelt de box via de Etsy Shop. Geïnteresseerden kunnen ook een abonnement op de box afsluiten, waarvan elke twee maanden een nieuwe uitkomt, met activiteiten die passen bij de tijd van het jaar. Voor meer informatie kijk je op Eigenzinnig Box & Festival.

Drive-in gallery

Galerie Waarkunst wordt met Moederdag (10 mei), Hemelvaart (21 mei) en Pinksteren (31 mei + 1 juni) een drive-in galerie. Vanuit de auto of op de fiets kun je langs de beelden en schilderijen rijden zonder uit- of af te stappen. Elke keer een ander thema, een andere opstelling en lekkere taartjes van "Taart van As". Natuurkok Sofie van Verse Aarde is ook weer van de partij met kleine proeverijtjes met kruiden uit de natuur. En als je het terrein weer verlaat? Dan mag je gewoon nog een keer een rondje rijden.

Van 11.00 tot 17.00 bij Hoofdweg 1 in 't Waar.

Knutseltips

Normaal gesproken kunnen kinderen iedere woensdagmiddag knutselen bij Natuur- en milieu Educatie (NME) in Hoogezand. Dat kan nu even niet en daarom zetten ze iedere week een leuke knutselactiviteit die met de natuur te maken heeft op hun Facebook pagina. Daarnaast posten ze ook grappige filmpjes van de dieren in de kinderboerderij. Leuk om ze te volgen!

Alle tijd om te handwerken

Alle tijd om te handwerken. Suzanne van Suzanne’s handwerkshop geeft in haar nieuwsbrieven leuke tips over nieuwe patronen of handwerkboeken. Het is mogelijk om artikelen uit de winkel te bestellen via info@suzanneshandwerkshop.nl. Binnen Hoogezand en Sappemeer wordt bezorgd, daarbuiten kan het worden opgestuurd.

Binnen kijken bij de Fraeylemaborg

Binnen kijken in de Fraeylemaborg kan via een gratis en hele leuke app. De app heet gewoon Fraeylema. Vertel ze wat je ervan vindt! De leukste of meest behulpzame reacties krijgen als bedankje het boek ‘Toen gewoon, achteraf bijzonder’ thuis gestuurd.

De Fraeylemaborg plaats daarnaast regelmatig filmpjes op haar Facebookpagina, van de nieuwe tentoonstelling ’75 jaar Vrijheid’ bijvoorbeeld, en ook over de historie van de borg. Zo kun je toch een beetje binnenkijken en genieten van de exposities en het mooie interieur.

Theater en muziek in je woonkamer

Bij Kielzog kun je meerdere keren per week live of herhalingen van voorstellingen streamen op hun website, youtube of andere externe websites.

Heb je tijd over en wil je eindelijk beginnen met een instrument leren spelen? De muziekdocenten van Kielzog geven online les. Voor vijf lessen betaal je € 50,- , zo kun je uitproberen of het iets voor je is. Klarinetdocent John de Beer heeft de eerste online lessen er al op zitten bij leerlingen die al langer les hebben. ,,Het is een prima oplossing voor deze ongewone situatie. Leerlingen blijven lekker bezig en je kunt aanwijzingen geven. Al heb ik wel heel veel zin om straks weer samen te kunnen spelen.’

,,Voor muziekles is het niet goed om drie weken, of nog meer, geen les te hebben,” vertelt Tim Nobel, coördinator van de Kielzog Muziekschool. ,,Dus toen het bekend werd dat we moesten sluiten vanwege het coronavirus, zijn we zo snel mogelijk overgegaan op online les geven.” De leerlingen van Kielzog hoeven dus geen les te missen. Voor alle instrumenten worden de lessen online ingezet, met hun eigen docent.

Online muziekles bij Kielzog.

Meer weten over muzieklessen in Midden-Groningen? Op Muziekles Vergelijken vind je een handig overzicht met informatie over online muziekles, en een overzichtelijke vergelijking van alle aanbieders die er zijn.

De komende weken zijn er even geen concerten bij Podiumcafé Peter en Leni, waar normaal gesproken iedere vrijdagavond internationale artiesten live luisteroptredens verzorgen. Gelukkig zijn in de afgelopen jaren heel wat concerten opgenomen en die zijn te zien op hun YouTube kanaal.

Digitale prentenboeken en online programmeren bij de Bibliotheek

De bibliotheken zijn dicht maar boeken lenen kan wel! Bij de bibliotheken in Harkstede, Hoogezand, Siddeburen, Slochteren en Zuidbroek kun je boeken afhalen. Op de website staat een formulier dat je in kunt vullen. Je kunt alleen de boeken lenen die ook echt in die vestiging zijn. Bij alle bibliotheken behalve Hoogezand is ook een brengservice.
Bereslim, aanbieder van pedagogisch verantwoorde computerspellen voor peuters en kleuters, heeft gratis digitale prentenboeken klaargezet om in deze periode thuis te gebruiken.

Programmeer je familie!

Zelf een stop motion filmpje leren maken, knutseltips, challenges, je ziet het allemaal in de filmpjes van BiebLab. De medewerkers van de bibliotheek van Midden-Groningen hebben deze filmpjes gemaakt waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen. De bieb plaatst elke dag een aflevering van BiebLab op YouTube en op hun Facebookpagina. 

Kijk op Bibliotheken Midden-Groningen voor alle initiatieven en activiteiten.

Spinbarg

De provincie Groningen kent een schat aan prachtige oude volksverhalen. Deze verhalen zijn niet alleen mooi, spannend of grappig: ze vertellen ook veel over de geschiedenis van de provincie en over het ontstaan van het landschap. Spinbarg is een project waarbij een aantal mooie, spannende verhalen zijn vertaald in animatiefilmpjes. De afgelopen periode was Spinbarg op tournee door Midden-Groningen. Nu staan alle filmpjes op YouTube en kun je de Groningse sages en legenden vanuit je luie stoel bekijken.

Facebookmail