Boeken en dóen in de bibliotheek

Ze zijn de redding op regenachtige dagen en een van de weinige dingen die nog open zijn in deze lockdown: de bibliotheken. Je verliezen in een boek, je even mee te laten voeren in een andere wereld, wat kan dat fijn zijn! In de bibliotheek ligt een schat aan boeken op je te wachten. Maar dat niet alleen, je kunt er tegenwoordig ook veel dóen.

“In het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand zit de bibliotheek nu helemaal op de begane grond, we zijn dus goed bereikbaar,” vertelt Ida Buijs, domeinspecialist bij Biblionet Groningen. “Je kunt hier lekker de krant lezen aan de leestafel of met je kinderen boekjes lezen op de jeugdafdeling. Speciaal voor ouderen hebben we de grootletter boeken vooraan in de bibliotheek gezet. Ook kun je hier terecht voor informatie. Er wordt tegenwoordig veel gevraagd van mensen op digitaal gebied, je moet bijvoorbeeld een DigiD aanvragen of online een vaccinatie plannen. Wij helpen daarbij met ons Informatiepunt Digitale Overheid.” Een andere belangrijke functie in de bieb is het Taalhuis. Hier krijgen anderstaligen ondersteuning op taalgebied. Ook deze gaat door tijdens de lockdown.

Er zijn in Midden-Groningen zes bibliotheken. Naast Hoogezand vind je die in Zuidbroek, Noordbroek, Harkstede, Siddeburen en Slochteren. “In dat laatste dorp zitten we in De Houtstek, het dorpshuis van Slochteren.” Ida Buijs is razend enthousiast over deze nieuwe vestiging. “Het is een prachtige locatie, waar alles van hout is gemaakt. Je kunt er zitten lezen, maar er zijn ook studieplekken en er is een koffiehoek.”

Foto's: Stella Dekker

Online workshop gedichten

Normaal gesproken zijn er veel activiteiten in de bibliotheek, zoals voorlezen, knutselen, het eLAB, de Makersclub of het Schrijfcafé. “Dat kan nu niet, en daarom hebben we een online activiteit bedacht. In het kader van de Poëzieweek (27 januari t/m 2 februari 2022) kun je op 20 januari een online workshop gedichten schrijven volgen bij Renée Luth, zowel voor kinderen als volwassenen. De mooiste gedichten hangen we op in de buurt van de bibliotheek in Hoogezand.”

Schrijfcafé i.s.m. Gerard Rozeboom

Elke derde maandag van de maand kun je terecht in het Schrijfcafé. Letterlijk tussen de boeken wordt er onder het genot van een kop koffie of thee steeds een taalgevoelig thema uitgekozen. Naast koffie en thee serveren ze verrassende schrijfideeën waarmee je aan de slag kunt volgens je eigen regels. Je maakt gebruik van je eigen en elkaars creativiteit. Zodat je boordevol inspiratie weer naar huis gaat.  Iedereen, ervaring of niet, is van harte welkom.

Meedoen met het Schrijfcafé is gratis. Opgeven kan via Bibliotheek Hoogezand.

 

Facebookmail