Actief & Sportief

Wil je dat jouw idee hier ook bij komt te staan? Neem contact op! 

Peddel en zo

In een kano kun je prima 1,5 meter afstand houden. Bij Peddel en zo in Kiel-Windeweer kun je kano’s huren en peddelen door het mooie beschermde dorpsgezicht.

Eigenaresse Wilma legt de kano voor je klaar (wel even bellen van tevoren), en na afloop wordt alles ontsmet. ,,Ik zorg dat niet iedereen tegelijk komt, zodat we ook daar geen contactmomenten hebben. En dan maar heerlijk genieten van de natuur, rust en vogeltjes."

 

Fotograaf: Kim Nieborg

Rustpunt De Langewijk

Rustpunt De Langewijk in Froombosch is sinds 30 april weer open. Handig tijdens een fietstochtje! Alle RIVM regels worden aangehouden. Je bent welkom met maximaal twee personen en het terras en toilet zijn nog gesloten.

Avondvierdaagse

Renee Hassing heeft samen met zijn zoons Bas en Tom een individuele avondvierdaagse op poten gezet. "We hebben deze routes gemaakt om te laten zien welke mooie gebieden er in Hoogezand en Sappemeer te vinden zijn en om gewoon lekker in beweging te zijn. Daarnaast geven we de nodige achtergrondinformatie over de diverse gebieden om de geschiedenis bekend en levend te houden. De eerste wandelaars van de vierdaagse waren Mirjam, Bas, Stijn, Stan en Tom. Na afloop van de 40 km hebben ze een heuse corona vierdaagse medaille 2020 gekregen. Dik verdiend natuurlijk!"

De routes zijn zo gemaakt dat er veel natuurstukken in zitten om eventuele drukte te vermijden en aan de anderhalve meter eisen te voldoen. 

  • Route 1 - Startpunt is de voormalige Rijks Hoogere Burgerschool te Sappemeer
  • Route 2 - Startpunt is sportcentrum de Kalkwijck te Hoogezand 
  • Route 3 - Startpunt is sportvelden HSC te Sappemeer 
  • Route 4 - Startpunt is sportcentrum de Kalkwijck te Hoogezand

Desgewenst kan je ook op ander punten instappen. Voor meer info stuur je een mailtje naar reneehassing@icloud.com.

Het Hunzedal

Het Hunzedal is een prachtig en uniek natuurgebied dat deels in Midden-Groningen ligt. Het Zuidlaardermeer, de Westerbroeksemadepolder en de Kropswolderbuitenpolder zijn het leefgebied van otter, bever, zeearend, roerdomp en witwangstern. Het Hunzedal krijgt er iedere dag nieuwe bewoners bij, zo krijgen de Konikspaarden nu hun veulens. Ook is het broedseizoen. Ga je er wandelen of fietsen blijf dan op de paden en houdt honden aan de lijn, zo verstoor je de dieren niet.

Ook vanuit huis kun je meegenieten. Via een webcam op de website van het Groninger Landschap kun je meekijken in een beverburcht. Overdag liggen de bevers heerlijk samen te slapen. In de avond worden ze actief en gaan ze er op uit.

Foto's: Marco Glastra

Work outs Gym Xtra Fit

Juist nu is het heel belangrijk om fit en gezond te blijven. Sportinstructeurs Lydia en Dion van Oosten van Sportschool Gym Xtra Fit in Steendam zetten iedere dag work outs online. Van buikspieroefeningen tot cardio of pilates. Je kunt ze volgen op Facebook, Instagram of YouTube. De lessen zijn zeer gevarieerd en voor iedereen toegankelijk. 

Lydia van Oosten: "We krijgen ontzettend veel leuke reacties op onze online workouts. Mensen posten actie foto’s, taggen andere mensen die ook wel een beetje beweging kunnen gebruiken en geven aan welke workout ze graag online willen zien. Het is heel gezellig in de online wereld, we hebben leuk contact met onze deelnemers! We zijn super gemotiveerd en doen er alles aan om Nederland en de rest van de wereld fit en gezond te houden."

Blijf gezond met Gym Xtra Fit

Eénrichtingsverkeer bij het Knuppelpad

Frisse neus

De natuur in, dat mag gelukkig nog steeds - mits we dat niet allemaal tegelijk doen en we minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden, tenminste. Naast het fietsknooppuntennetwerk is er in Groningen nu ook een wandelpuntennetwerk uitgezet. Door de rood-blauwe paaltjes met een nummer te volgen, loop je prachtige rondjes door de natuur. Bekijk de kaart op de website van Routebureau Groningen.

Het park bij Landgoed Fraeylemaborg is op dit moment nog gewoon toegankelijk. En ook bij 't Roegwold, rondom het Zuidlaardermeer en in het Adriaan Tripbos kan je nog heerlijk frisse lucht opsnuiven en genieten van het voorjaarszonnetje. Kijk bij Natuur voor meer informatie over de verschillende gebieden in Midden-Groningen.

Bij het Knuppelpad in 't Roegwold geldt momenteel eenrichtingsverkeer. Want elkaar passeren met 1,5 meter ertussen gaat op dit mooie vlonderpad écht niet lukken.

Foto: Wildemansheerd

Ga de tuin in

Kwekerij Tuingoed Foltz is nog open voor bezoek. Je kunt er terecht voor ontzettend veel soorten (bijzondere) planten. Maar bestellen kan ook! Maak een wandeling door de digitale tuin, oftewel de catalogus, bestel je planten en ze worden toegestuurd in een doos. Afhalen kan ook.

,,Terwijl het op een prachtige manier voorjaar wordt, wordt ieder van ons geconfronteerd met de effecten van een ongrijpbaar en ontwrichtend virus. Blijf ademhalen, denk aan mooie en dierbare zaken, misschien wel aan favoriete planten en mooie tuinen. En als dat kan: ga de tuin in!''

Andries Bierling & Bob Foltz van Tuingoed Foltz

Tuin voor Zwaantje

Net over de Midden-Groningen grens vind je Tuin voor Zwaantje, in Annen: een zelfoogsttuin volgens het CSA-concept: Community Supported Agriculture. Dat betekent dat je lid kunt worden van de tuin. Je betaalt aan het begin van het jaar een bedrag waarvoor je dan elke week verse groente kunt komen oogsten. Je deelt mee als er overvloed is, maar je deelt ook in de risico’s. Heeft het bijvoorbeeld eens flink gehageld of zijn de slakken massaal toegestroomd, dan kan het zijn dat er iets minder is.

Het leukste is natuurlijk om je eigen groenten zelf te komen oogsten! Lekker met je handen wroeten in de verse aarde en daarna nieuwe recepten uitproberen, waar ze bij Tuin voor Zwaantje genoeg tips voor hebben. Maar je kunt ook eigenaren Dennis & Sietske het werk laten doen. Ze kunnen je oogst zelfs bij je thuis afleveren. 

Dennis & Sietske: "Vanaf 1 maart zijn we los en we hebben al ontzettend veel gedaan. Zo zijn er bedden in het weiland gefreest en is er een kas gekocht en geplaatst. Er zijn al verschillende theekruiden gepoot, maar ook aardappelen, bietjes, rode kool en verschillende soorten sla. En is er een fruitbos gecreëerd. De eerste raapstelen komen al op. Het is fantastisch om te zien! Eigenlijk al teveel om op te noemen."

Mocht je in de buurt van Annen zijn, kom dan vooral even een kijkje nemen op de tuin. Er is ruimte genoeg en ook hier wordt in deze periode rekening gehouden met 1,5 meter afstand. Voor meer informatie kijk je op Tuin voor Zwaantje.

Facebookmail